در پی وقوع آتش سوزی های متعدد جنگلی بروکراسی اداری کی دامن جنگل ها را رها می کند؟
|باغ من: طی سه هفته گذشته شاهد وقوع آتش سوزی های گسترده ای در جنگل های زاگرس در بخش جنوب و جنوب غربی کشور بوده ایم که کانون های اصلی این آتش سوزی ها بیشتر در سه استان کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان و بوشهر بوده است و به دلایلی مانند بروکراسی اداری و ناهماهنگی های دستگاه های مختلف، عملیات اطفای حریق در بعضی از این مناطق به طول انجامید.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا، با وجود تمام هشدارهایی که کارشناسان از فصل بهار درباره افزایش احتمال وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع کشور داده بودند اما سازمان های متولی آمادگی لازم جهت مبادرت به موقع برای اطفای حریق را نداشتند همین طور طی هفته های گذشته تاخیر و بروز مشکلات فنی هنگام اعزام بالگردهای آبپاش توسط نیروهای مسلح برای اطفای حریق مشهود بود که به سبب ناهماهنگی ارگان های مسئول و ضرورت انجام برخی تشریفات و نامه نگاری های اداری عملا مهار آتش را به تاخیر انداخت و موجب گستردگی آن شد.
به عنوان نمونه آتش سوزی در جنگل ها و مراتع منطقه حفاظت شده خائیز که در مرز استان های کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان قرار دارد ۸ خرداد ماه شروع شد. باوجود تمام کوشش های صورت گرفته از طرف نهادهای دولتی محلی و داوطلبان در ایام اول مهار نشد و سرانجام بعد از پنج روز و به دنبال اعزام بالگرد و ارسال برخی تجهیزات دیگر در ۱۳ خرداد مهار آن به صورت رسمی اعلام گردید.
این اتفاق و آتش سوزی های دیگر در جنگل ها و مراتع دیگر طی سال جاری در حالی رخ داد که کمتر از ۸.۸ درصد از مساحت کل کشور را جنگل فرا گرفته است و جنگل های زاگرس حدود ۴۰ درصد از جنگل های کل کشور را تشکیل می دهد. هادی کیادلیری- دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور- معتقد می باشد در کشوری مانند ایران با پوشش گیاهی خیلی کم، نابودی هر یک درخت اهمیت زیادی دارد.
در شرایطی که بر طبق قانون «ملی شدن جنگل های کشور» کلیه جنگل ها و مراتع کشور جزو اموال عمومی شمرده می شود و متعلق به دولت می باشد و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حفاظت محیط زیست را وظیفه عمومی تلقی می شود، کارشناسان تاکید می کنند که دستگاه های مختلف باید هنگام وقوع آتش سوزی جنگل ها و مراتع به سرعت واکنش نشان دهند.
محمد درویش- عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور- به لزوم حذف موانع بوروکراتیک برای دستیابی به این امر مهم اشاره می کند و پیشنهاد می دهد ستادهای بحران و استانداران این اختیار را داشته باشند تا موانع بوروکراتیک را حذف نمایند تا در ایام تعطیل نیز عملیات اطفای حریق و اعزام بالگردها بلافاصله صورت گیرد چونکه مهار شدن آتش در لحظات اولیه بسیار مهمست.
کیادلیری – با استناد به تبصره ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع که درباره لزوم مشارکت ماموران لشکری و کشوری و شهرداری های نزدیک محل وقوع آتش سوزی در اطفای حریق در صورت تقاضای مأمورین جنگلبانی یا بخشداری است، می گوید: نهادهای دولتی مانند هوانیروز باید امکانات و تجهیزات لازم برای مهار آتش سوزی مانند بالگردهای آبپاش را در اختیار سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری قرار دهند تا عدم برخورداری این سازمان از امکانات لازم را جبران کنند این در حالیست که شاهد تاخیر در اعزام تجهیزات و بالگردها به مناطق شعله ور شده به سبب تخصیص نیافتن بودجه و تعلل در رعایت دستورالعمل های اداری بوده ایم.
احمد رحمانی – عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور – هم معتقد می باشد که برای افزایش سرعت اطفای حریق باید ستادی به نام ستاد بحران با حضور نیروهای مسلح، سازمان جنگل ها، سازمان حفاظت محیط زیست، نیروهای مردمی و سازمان های مردم نهاد تشکیل گردد تا با در اختیار داشتن امکانات بتوانند هنگام آتش سوزی در جنگل ها و مراتع به صورت مشترک و با سرعت وارد عمل شوند.
امید سجادیان – عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس – به لزوم وجود یک سازمان مرجع قبل از وقوع آتش سوزی های جنگلی تاکید می کند و می گوید: این سازمان باید قبل از وقوع آتش سوزی هماهنگی ها و نامه نگاری های اداری لازم را انجام دهد و با برگزاری مانور در مناطق مستعد آمادگی لازم برای مقابله بموقع با آتش سوزی ها را کسب کند.
اسحاق جهانگیری – معاون اول رئیس جمهوری – در تازه ترین کوشش های دولت برای کاهش خسارات آتش سوزی های جنگلی به عبدالرضا رحمانی فضلی – وزیر کشور – و محمدباقر نوبخت – رئیس سازمان برنامه و بودجه – دستور داد در ستاد مدیریت بحران با هماهنگی استانداران برنامه ای جامع برای کاهش خسارات وارده به جنگل ها تهیه شود.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا، باتوجه به تاکید کارشناسان و دستور دولت و پتانسیل بالای وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع کشور در ایام گرم سال انتظار می رود که موانع مبادرت به موقع برای اطفای حریق منابع طبیعی مانند اعزام بالگرد نه فقط برای سال جاری بلکه طی سال های آینده رفع گردد چونکه با توجه دلیلهای گوناگون مانند تخریب جنگل ها و تغییرات اقلیمی رخ داده وقوع چنین آتش سوزی هایی در سنوات بعد دور از انتظار نیست.
منبع: باغ من