پایان کار سومین دوره جایزه وجدان محیط زیست معرفی نمونه های موفق گردشگری سبز در ایران

باغ من: سومین دوره جایزه ملی وجدان محیط زیست از دید مردم در کسب وکارها با معرفی برگزیدگان حوزه محیط زیست، گردشگری سبز و پایدار پایان یافت.
محمد جهانشاهی، دبیر کمیته ملی طبیعت گردی کشور درباره ی آن چه در این دوره رخ داد و ضرورت اضافه شدن بخش توریسم به جایزه وجدان محیط زیست به ایسنا اظهار داشت: سومین دوره جایزه وجدان محیط زیست، دوشنبه هشتم مهرماه در سالن اجتماعات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور تعدادی از مقامات گردشگری، محیط زیست، جهاد کشاورزی و مدیران شرکت های پتروشیمی و صنعتی برگزار گردید. گروهی از دوچرخه سواران نیز به انگیزه نامگذاری روز جهانی گردشگری به نام «گردشگری و صلح» فاصله وزارتخانه تا موزه صلح را رکاب زدند. در این رویداد نیز که با هدف توسعه و ترویج فعالیتهای زیست محیطی در عرصه های مختلف برگزار شد، از حدود ۶۰ برگزیده در بخش های مختلف با اهدا تندیس و لوح، تقدیر گردید.
او افزود: با عنایت به هماهنگی های کمیته ملی طبیعت گردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گردشگری به عنوان یکی از بخش های ویژه به این جشنواره افزوده شد که ۱۲ برگزیده‌ی این مراسم از حوزه گردشگری سبز و پایدار بودند. این برگزیدگان شامل فعالانی در عرصه های اقامتی، پذیرایی، حمل و نقل، مدیریت سفر، پلت فرم های فروش خدمات سفر، راهنمایان گردشگری، اقامتگاه های بومگردی، رسانه و حوزه های علمی بودند که با نظر داوران این رویداد انتخاب و عرضه شدند.
دبیر کمیته ملی طبیعت گردی اضافه کرد: در این رویداد از خانواده شهید محیط بان، که در حادثه حریق جنگل های استان ایلام به شهادت رسیده بودند و از یکی از معلولان فعال در محیط زیست که فعالیتهای گسترده ای در حوزه کاشت درخت و ترویج فرهنگ درختکاری در مدارس جنوب کشور دارند، تجلیل شد.
جهانشاهی اظهار نمود: قرار شد گردشگری به یکی از بخش های خاص این جایزه ملی اضافه شود. هدف، تقویت مؤلفه ها و فاکتورهای گردشگری سبز و مسئولانه در کشور است. توسعه گردشگری سبز در دنیا بالاتر از دو دهه است که جدی شده و نهادهای بین المللی و کشورها، از آنجائیکه صنعت توریسم جزو صنایع پرمصرف و آلاینده در دنیا حساب می شود، توجه ویژه ای به بهبود کیفیت و بهینه سازی مصرف منابع در این صنعت دارند، ولی متاسفانه به دلیلهای مختلف صنعت توریسم در کشور ما این شرایط را ندارد و بنابراین در راه توسعه پایدار گردشگری و ترویج گردشگری مسئولانه که به بهبود شرایط اقتصادی و کیفی سازی شرایط زیست محیطی مان کمک می نماید باید توجه ویژه ای داشته باشیم که این ابزار می تواند در این راه ضمن شناسایی و معرفی و تجلیل بخشهایی که در این حوزه فعالیت دارند، الگوها و مدل هایی را برای سایر فعالان این بخش و بخش های مرتبط معرفی کنند.
دبیر کمیته ملی طبیعت گردی اظهار داشت: در سومین دوره جایزه وجدان محیط زیست نمونه های بسیار جالب توجهی از فعالیتهای موفق در حوزه توجه به فاکتورهای پایدار در صنعت توریسم معرفی گردید. برای مثال نمونه های موفقی از تأسیسات گردشگری که از دانش بومی معماری ایرانی بهره گرفته بودند و یا از تجربه های زیستی برای تامین منابع انرژی مصرفی تاسیاست گردشگری استفاده کردند، معرفی گشتند. در میان برگزیدگان بخش گردشگری، علاوه بر یک مجموعه بین راهی در قم، هتل های در دست ساخت و یا بهره برداری شده در کیش هم وجود دارند که رویکرد بهینه سازی در مصرف انرژی و مدیریت پسماند را اجرا می کنند. فرودگاه کیش نیز به علت فعالیتهایی که در حوزه محیط زیست و گردشگری مسئولانه داشته است در میان برگزیدگان بود. تراکم برگزیدگان از جزیره کیش هم قابل توجه بود، از این نظر که این حساسیت و ملاحظات زیست محیطی در این منطقه بطور کلی بیشتر رعایت می شود. در بخش حمل و نقل، شرکت های هواپیمایی و ریلی و همین طور گروههای آفرود که تلاش نموده اند کمترین خسارت را به طبیعت وارد کنند نیز مورد تجلیل قرار گرفتند.
جهانشاهی در ادامه بیان کرد: در هر صورت این رویداد فرصتی بود تا ما نمونه های موفقی را در زنجیره گردشگری شناسایی نماییم و بازخورد خوبی هم گرفتیم، خصوصاً این که کسانی که در این حوزه فعالیت می کردند متوجه شدند، دیده شده اند و حس بهتری پیدا کردند، با آنکه توجه به ملاحظات زیست محیطی در تأسیسات گردشگری در مرحله اول هزینه هایی را برای سرمایه گذار در پی دارد و یکی از اشکالات موفق نبودن آن در کشور ما این است که هزینه اضافی را در بخش های ابتدایی به سرمایه گذاران و صاحبان کسب وکار تحمیل می کند و بنابراین شاهد رغبت کمتر در میان مشاغل گردشگری هستیم. ضمن این که قیمت حامل های انرژی با کوشش های هر ساله برای صنعت توریسم همچنان پایین نگه داشته است و این از دلایلی است که صنعت توریسم کمتر به سمت بهینه سازی منابع رفته است و این سبب شده علاوه بر اینکه پرمصرف باشند، هزینه هایی را هم متحمل شوند و قسمتی از درآمدشان هر ساله در این حوزه هزینه شود، درحالی که با یکسری رفتارهای نرم افزای و مدیریتی، گاهی شاهد کاهش هزینه تا ۳۰ درصد در مصرف منابع خواهند بود.
بنابر اعلام دبیرخانه جشنواره ملی وجدان محیط زیست در این دوره از ۵۶۵ نفر متقاضی ثبت نام کننده در جشنواره، ۱۲۵ نفر به مرحله کارشناسی راه یافته و در مرحله داوری عملکردهای زیست محیطی متقاضیان ۶۴ نفر در سطوح مختلف رتبه بندی این جشنواره موفق به دریافت تندیس و جایزه نقدی و لوح سپاس شدند. علی ممشلی، فعال و حامی محیط زیست به عنوان نفر برتر این جشنواره با دریافت تندیس نشان وجدان محیط زیست در سطح استانی و جایزه نقدی یکصد میلیون تومان بواسطه حمایت داوطلبانه از برنامه های اجرائی سمن های زیست محیطی در استان گلستان، به ویژه در راه اندازی مرکز آموزش و توانمندسازی فعالان محیط زیست گلستان، موافقت در تامین مالی پشتیبانی از یک گونه حیات وحش استان گلستان، تامین و پرداخت هزینه های آموزشی فعالان محیط زیست انتخاب|شد.

منبع: