چه عواملی جوجه آوری پرندگان جزایر خلیج فارس را تهدید می کند؟
|به گزارش باغ من، رئیس گروه پرندگان دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: برخی پستانداران، بعضی فعالیتهای توسعه ای و حضور تعداد زیادی از گردشگران می تواند جوجه آوری پرندگان در جزایر خلیج فارس را تهدید کند.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا، جوجه آوری پرندگان در فصل گرم سال اتفاق می افتد و به این معناست که از بهمن و اسفند باتوجه به وضعیت آب و هوایی مناطق نخستین کارهای پرندگان برای جفت یابی و آشیانه گذاری آغاز می شود و در ادامه تا اواخر فصل تابستان کارهای مربوط به نشستن روی تخم، خارج شدن جوجه ها از تخم، غذا دادن به جوجه ها و رسیدن به مرحله آمادگی پرواز طول می کشد.
زهرا الهی راد در گفت و گو با ایسنا درباره میزان جوجه آوری پرندگان مناطق دریای خلیج فارس اظهارکرد: آمار مستند تولید مثل پرندگان وحشی در محدوده جغرافیایی خلیج فارس به چند جزیره ای مربوط می شود که در آن فعالیت تولید مثل به ثبت رسیده است. در استان خوزستان جزایر دارا و قبر ناخدا، در استان بوشهر جزایر منطقه حفاظت شده «ُِمند»، پارک ملی – دریایی دیر (نخیلو)، جزیره ام الکرم و گاهی در جزیره خان به سبب سطح آب و جذر و مد و در استان هرمزگان در پناهگاه حیات وحش جزیره شیدور و جزیره بنی فارور مقصد این پرندگان تولید مثل کننده است که بطور معمول در اواخر زمستان تا ابتدای این اتفاق می افتد.
جمعیت شمارش شده پرندگان مناطق خلیج فارس
او درباب جمعیت شمارش شده پرندگان خلیج فارس اظهار داشت: گونه هایی که دست کم در دو دهه گذشته تحت پایش قرار گرفته و ثبت شده است، چهار گونه پرستوی دریایی کاکولی کوچک، کاکولی بزرگ، پشت دودی و گونه سفید، سلیم خرچنگ خوار و اگرت ساحلی هستند. این ها گونه هایی هستند که لانه هایشان پیدا شده است و از پرندگان وابسته به محیط های آبی هستند.
الهی راد اضافه کرد: در میانه فصل تولید مثل این جمعیت برآورد می شود. مطابق مشاهده همکاران ما آمار نسبت به آشیانه ها و جفت های جوجه آور به سبب عوامل محیطی در سالهای مختلف با نوسان هم راه است و کم و زیاد می شود اما بطور معمول چند ۱۰ هزار جفت پرنده فعال داریم.
رییس گروه پرندگان دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: هر سال از این چهار گونه پرنده وحشی فعالیت تولید مثلی می بینیم اما اگر بخواهیم به سابقه تولید مثلی تاریخی و مجموع نتایج ثبت شده نگاه نماییم، باید تعداد گونه های بیشتری را نام ببریم. پرستوی دریایی خزری، سلیم کوچک و پرستوی دریایی نوک کلفت گونه های دیگری هستند که در بعضی از سال ها فعالیت هایشان را می بینیم و در بعضی از سال ها هم اثری از فعالیت اینگونه ها ثبت نشده است.
چه عواملی جوجه آوری پرندگان جزایر خلیج فارس را تهدید می کند؟
او با اشاره به تهدیدات و لطمه ها به زیستگاه های جوجه آور اظهار داشت: تعدادی از پستاندارانی که طعمه گیر این پرندگان هستند، جوندگانی که بطور معمول بوسیله برخی انسان ها به این جزایر وارد و تکثیر می شوند از تهدیدات جدی هستند. در یکی دو جزیره یک نوع موش قهوه ای بسیار کوچک وجود دارد که تهدید جدی برای تخم ها بشمار می رود. از عوامل محیطی تهدیدکننده می توان به جذر و مد دریا خصوصاً در جزیره خان اشاره کرد
رییس گروه پرندگان دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بالا آمدن آب می تواند موجب شود لانه ها زیر آب بروند و پرندگان تخم هایشان را از دست بدهند. گونه های غیربومی دیگر مثل شغال از خانواده سگ سانان هم از تهدیدات است که در یکی از جزایر بوشهر مشاهده شد و همکاران ما موفق شدند شغال ها را از منطقه خارج کنند. کارهای توسعه ای اطراف این جزایر، رفت و آمدها و مراجعات قایق های صیادی بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی بسیار لطمه خواهد زد. گاهی وقت ها تعداد زیادی توریست در فصل تولید مثل در زیستگاه های جوجه آور دیده می شوند.
الهی راد در آخر درباره ی راهکارهای جلوگیری از تهدیدات زیستگاه های جوجه آور اظهار داشت: یکی از اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست اجرای برنامه های آموزشی در میان مردم و صیادان محلی است. آموزش ها درباره ی رعایت راهکارهای جلوگیری از تهدیدات را در نظر داریم. مردم باید با اطلاع از ارزش اجزای تنوع زیستی بدانند که پرندگان چطور در چرخه زیستی طبیعی جزایر موثر هستند. از طرف دیگر حساسیت روی مدیریت و نظارت برنامه های توسعه ای خصوصاً در عرصه نفت و گاز خیلی مهمست بدین سبب لازم است کارها در تعامل با سازمان محیط زیست به شکلی پیش بینی و طراحی شود که کمترین لطمه را به تعادل اکولوژیک منطقه وارد کند.
منبع: mygarden.ir