مدیرکل دفتر حفاظت از زیست بوم ها و سواحل دریایی مطرح کرد؛ خطر انقراض تنها پستاندار دریای خزر
|به گزارش باغ من، مدیرکل دفتر محافظت از زیست بوم ها و سواحل دریایی ضمن اشاره به تدوین برنامه اقدام ملی محافظت از فُک خزری از تشکیل تیم امداد و نجات ویژه برای محافظت از تنها پستاندار دریای خزر اطلاع داد.
محمد طالبی متین، مدیرکل دفتر محافظت از زیست بوم ها و سواحل دریایی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با وضعیت فُک خَزَری اظهارداشت: تدوین برنامه اقدام ملی محافظت از فُک خزری در ایران بیشتر از ۶۰ درصد پیشرفت داشته است و هم اکنون همه چالش های زندگی این گونه بررسی و احصاء شده است.
وی اضافه کرد: هم افزایی بین تمامی ذینفعان برای تدوین و اجرای این طرح در نظر گرفته شده و برنامه های کوتاه، میان و دراز مدت در این خصوص پیشبینی شده است.
مدیرکل دفتر محافظت از زیست بوم ها و سواحل دریایی افزود: بر مبنای آخرین مطالعات انجام گرفته در سال ۲۰۱۵ تعداد این گونه در دریای خزر حدود ۷۰ هزار مورد گزارش شده در حالیکه سل های قبل آن تعداد این گونه ۱ میلیون بوده است.
طالبی متین ضمن بیان خطر انقراض تنها پستاندار دریای خزر تصریح کرد: برای محافظت از این گونه جانوری نه تنها ایران بلکه کشورهای آذربایجان، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان هم باید همکاری داشته باشند و در واقع این ۵ کشور ساحلی دریای خزر هستند که در زمینه محافظت از گونه های جانوری و دریایی این دریا مسئولیت های حقوقی و زیست محیطی دارند.
وی بیان داشت: تیم امداد و نجات این گونه جانور در ایران در آشوراده تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر تشکیل شده و هر فک که در تور صیادان قرار گیرد و یا احتیاج به درمان باشد بوسیله ی یک دامپزشک حاذق در محل که آنجا مستقر است، صورت می گیرد.
گفتنی است؛ فُک خَزَری یک گونه پستاندار دریایی کمیاب است که تنها در دریای خزر و رودخانه های منتهی به آن مانند ولگا و اورال زندگی می کند. این گونه تنها پستاندار دریای خزر به شمار می آید و به علت صید بی رویه و به هم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند به حمایت بین المللی است. فک خزری به صورت میانگین ۱.۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچک ترین انواع فک به حساب می آید.
ساحل نشینان شمال ایران به این جانور سگ آبی می گویند. این گونه فک در بین ۱۰۰۰ نوع جاندارِ دریای خزر تنها پستاندار این دریا به شمار می آید. فک ها جانورانی دارای اهمیت برای اکوسیستم دریای خزر به شمار می آیند و حتی مدفوع آنها یک منبع غذایی در دریا به وجود می آورند. نابودی این جانوران می تواند اکوسیستم خزر را به خطر اندازد.
منبع: باغ من