چشمان آق گل به حوضه آبریز قره چای خشک شد!

باغ من: همدان تالاب آق گل ملایر باتوجه به شرایط خاص و فصلی بودن آن همیشه در فصل بهار پر آب می شود اما حال که حدود دو ماه از بهار می گذرد، همچنان خشکی و بی آبی بر زندگی در آق گل سایه افکنده است. تامین حق آبه تالاب از حوضه آبریز رودخانه قره چای در جنوب دشت کمیجان با وزارت نیروست و تلاش ها برای تامین این حق آبه ادامه دارد.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا، تالاب ها اکوسیستم های مهمی هستند که ظرفیت های مختلفی دارند همین طور محلی برای تنوع زیستی خصوصاً پرندگان یا پرندگان آبزی هستند اما با اهمیت ترین اثر آنها در تغییر شرایط آب و هوای محیط یا اقلیمی است که در آن قرار دارند، نکته دوم اثراتی است که می توانند در طبیعت گردی، گردشگری و اشتغالزایی برای جوامع محلی داشته باشند.
تالاب فصلی آق گل با وسعتی بیش از ۸۳۰ هکتار در جنوب شرقی روستای اسلام آباد از توابع شهرستان ملایر و روستای توتل در کنار کوه کت در مرز استانهای همدان و مرکزی قرار گرفته است.
این تالاب طی سالهای ۸۸ تا ۹۵ کاملا خشک بود. از سال ۹۶ آغاز به آبگیری کرد و باتوجه به بارندگی های مناسب سال ۹۷ در این سال احیا شد و تا سال قبل آب داشت.
خرداد ماه سال قبل بود که سرانجام کاهش بارندگی ها و مشکلات موجود در مدیریت منابع آبی سطحی و زیرزمینی این تالاب را از پای درآورد و عاقبت در اوایل تیر ماه به خوابی عمیق و برهوت فرو رفت و تا به امروز احیا نشده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ملایر در مصاحبه ای با ایسنا در سال گذشته، کاهش بارش های جوی، عدم تامین حق آبه زیست محیطی تالاب بطور کامل، حفر چاه های عمیق در حاشیه آن و برداشت بی رویه از آب های زیر زمینی را از مهم ترین دلیلهای خشکی تالاب برشمرد.
نابودی حیات وحش منطقه و مهاجرت پرندگان ساکن در آنجا و نیز ایجاد کانونی برای تولید ریزگردها (گرد و غبار) در سطح شهرستان و استان دو نتیجه عمده مرگ تدریجی تالاب آق گل است. البته معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان در همزمان با خشک شدن تالاب گفته بود که تالاب آق گل ملایر باتوجه به شرایط خاص و فصلی بودن همیشه در فصل بهار پر آب می شود اما حال که حدود دو ماه از بهار می گذرد، همچنان خشکی و بی آبی بر زندگی در آق گل سایه افکنده است.

برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب تصویب شده است
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ملایر با اعلان اینکه هم اکنون تالاب کاملا خشک است، اظهار نمود: این تالاب فصلی است و از اوایل تیر ماه سال قبل بدلیل شرایط جوی و عدم بارندگی مطلوب، خشک شد و هنوز آبگیری نشده است.
عباس نجاری در گفت و گو با ایسنا از تصویب برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب در شورای برنامه ریزی بین دو استان مرکزی و همدان آگاهی داد و مطرح کرد: تامین حق آبه تالاب از حوضه آبریز رودخانه قره چای در جنوب دشت کمیجان با وزارت نیرو است.
نجاری با تاکید بر ضرورت وجود راهکارهایی برای هدایت آب از رودخانه قره چای به سمت تالاب در فصل های غیر زراعی، اظهار داشت: با اینکار به کشاورز خسارتی وارد نمی گردد و تالاب نیز آبگیری خواهد شد.

تامین حق آبه موجب می شود زنده بودن تالاب به شرایط جوی وابسته نباشد
وی افزود: تامین حق آبه تالاب سبب می شود که زنده بودن آن تنها به شرایط جوی وابسته نباشد و طی سال به طور کامل خشک نشود.
به گفته نجاری مدیریت کشاورزی و کشت و کار در اطراف تالاب، تعیین تکلیف چاه های بدون مجوز اطراف تالاب و مجهز کردن چاه های مجاز به کنتور هوشمند، استفاده از شیوه های نوین آبیاری و کشت محصولات پاییزی و کم آب بر همچون راهکارهایی است که می تواند به احیاء تالاب کمک نماید.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ملایر با اشاره به ضرورت بیمه معیشت جوامع محلی و بومی منطقه و رونق حوزه گردشگری تالاب بمنظور ایجاد اشتغال پایدار، اضافه کرد: اولین جلسه کارگروه اجرای طرح مدیریت جامع تالاب آق گل در استان برگزار شده که گردشگری، منابع مالی و اعتباری، حیات وحش و مسائل زیست محیطی و منابع آبی تالاب در قالب چهار کمیته تخصصی در این کارگروه بررسی خواهد شد.
وی بیان کرد: تنوع زیستی، آموزش و مشارکت های مردمی توسط اداره حفاظت محیط زیست، منابع مالی و بودجه توسط سازمان مدیریت برنامه و بودجه، مدیریت منابع آب، خاک و کشاورزی توسط امور آب منطقه ای و کمیته اقتصادی، اجتماعی، گردشگری و معیشت پایدار توسط اداره صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری بررسی خواهد شد.
نجاری از تشکیل کارگروه شهرستانی احیاء، حفظ و صیانت از تالاب آگاهی داد و اشاره کرد: به زودی این کمیته ها در شهرستان نیز تشکیل می شود تا بتوانیم مسائل مربوط به حق آبه تالاب را پیگیری نماییم.
به گفته وی خوشبختانه مدیران دستگاه های ذیربط در شهرستان خنداب نیز برای احیای تالاب و اختصاص حق آبه آن اتفاق نظر داشته و همکاری خوبی دارند.

اولویت اصلی تالاب، احیاء مجدد است نه ایجاد تاسیسات گردشگری
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر نیز تالاب آق گل را یکی از مناطق پنج گانه نمونه گردشگری شهرستان دانست و اظهار نمود: محدوده قابل واگذاری اطراف تالاب به سرمایه گذار سال قبل توسط معاونت گردشگری استان تعیین شده است.
ابراهیم جلیلی در گفت و گو با ایسنا به حمایت اداره میراث فرهنگی و گردشگری از هر سرمایه گذاری برای ایجاد تاسیسات گردشگری در حاشیه تالاب اصرار کرد و اظهار داشت: البته هم اکنون اولویت اصلی تالاب مسئله احیاء مجدد و تامین حق آبه آنست.

پلمب ۳۰ چاه بدون مجوز و فاقد پروانه در حریم تالاب
مدیر امور منابع آب منطقه ای شهرستان ملایر نیز از برگزاری کارگروه ویژه ای بین استان مرکزی و استان همدان جهت بررسی طرح احیاء و تعادل بخشی و نیز مدیریت آب های زیرزمینی حریم تالاب آگاهی داد و اظهار داشت: با پیگیری های انجام شده، ۳۰ چاه بدون مجوز و فاقد پروانه در حریم تالاب، پلمپ شدند.
محمد مظفری با اشاره به اصلاح و تعدیل پروانه تمام چاه های مجاز در زمینه تالاب، مطرح کرد: از ۸ چاه مجاز در حریم تالاب، ۵ چاه به سبب عدم نصب کنتور هوشمند پلمب شده و مابقی نصب کنتور شدند و کاهش میزان آب قابل برداشت از کلیه چاه های حریم تالاب ادامه دارد.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا، گویا هر دو استان مرکزی و همدان در تامین حق آبه تالاب اتفاق نظر دارند اما نزدیک به یکسال از خشک شدن آق گل می گذرد و این تالاب رنگ آب به خود ندیده است. امیدواریم تصویب برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب و تشکیل جلسات و آمد و شدها بتواند زیست بوم تالاب را مدیریت کرده و زندگی را بر تن زخم خورده و خط خطی آق گل بازگرداند.

منبع:

برچسب ها:, , ,