از راه اندازی دستگاه اندازه گیری شدت بو تا تدوین استانداردهای بوی نامطبوع آخرین وضعیت پرونده بودار پایتخت
|به گزارش باغ من مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست می گوید که طی روزهای اخیر دستگاه اندازه گیری شدت بو در تهران راه اندازی شده و ازسوی دیگر استانداردهایی برای پایش بو هم تدوین شده است.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا طی روزهای اخیر برای سومین سال متوالی در تهران بوی نامطبوعی استشمام شد که هنوز منشا و منبع آن برای دستگاههای مسئول ازجمله شهرداری تهران و سازمان حفاظت محیط زیست نامعلوم است. هرچند که طی سالهای اخیر حدس و گمان هایی درباره منشا بوی نامطبوع در تهران زده شده است؛ از مرکز دفع زباله آرادکوه گرفته تا زمین های کشاورزی و دامداری های اطراف تهران و حتی سیستم جمع آوری فاضلاب شهری اما هنوز هیچکدام از این منابع بعنوان منشا اصلی بوی مرموز تهران تایید نشده اند.
انتشار بوی نامطبوع در تهران طی سال گذشته در بیشتر مواقع با افزایش غلظت آلاینده دی اکسید گوگرد همزمان بوده است. برای مثال شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام نموده است که طی روز شنبه (۸ آذر) همزمان با استشمام بوی نامطبوع در تهران، غلظت آلاینده دی اکسید گوگرد در بعضی از ایستگاه های سنجش کیفیت هوا حدود سه تا چهار برابر افزایش یافته بود. افزایش غلظت این آلاینده می تواند درپی انجام فعالیتهای صنعتی و حتی غیرصنعتی رخ دهد.
از سوی دیگر بررسی ها نشان داده است که جهت باد هم در انتشار این بوی نامطبوع بی تأثیر نیست چون طی سالهای اخیر زمانی که جهت باد از سمت جنوب و جنوب غرب بوده بوی نامطبوع به تهران رسیده است. ازاین رو گمان می رود که بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام (ره) – که علل ایجاد این بو پیش از این ازسوی محیط زیست استان تهران اعلام شده بود – همزمان با وزش بادهای جنوبی و جنوب غربی به تهران می رسد.
با این حال انتشار و استشمام بوی نامطبوع در تهران درحالی تداوم پیدا کرده است که منشا و یا منشاهای آن همچنان به صورت دقیق مشخص نیستند و از این جهت نگرانی هایی را از جهت حفظ سلامت شهروندان به دنبال دارد.
هلنا کعبی – مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست – درباره آخرین اقدامات انجام شده توسط این سازمان برای یافتن منبع انتشار بوی نامطبوع در پایتخت می گوید: متاسفانه طی سالهای گذشته روی مبحث انتشار بو کارهای زیادی انجام نشده و حتی استانداردی برای آن تعریف نشده بود ازاین رو برای برخورد با واحدهایی صنعتی و غیرصنعتی مانند دامداری ها، کشتارگاه ها و… – که بوی نامطبوعی ایجاد می کنند – ازنطر قانونی کار سختی داشتیم.
راه اندازی دستگاه اندازه گیری شدت بو در تهران
وی ضمن اشاره به کمبود تجهیزات برای اندازه گیری شدت بو ادامه می دهد: اواخر سال قبل دستگاهی برای اندازه گیری شدت توسط سازمان حفاظت محیط زیست خریداری شد و به تازگی هم این دستگاه به راه افتاده است.
استانداردهای بو تدوین شده است
کعبی با اشاره به اینکه با راه اندازی این دستگاه دقت کار برای منشایابی بوی نامطبوع در تهران بالاتر رفته است، تصریح می کند: درحال حاضر درحال استفاده از این دستگاه برای آنالیز بوی مسیر فرودگاه امام (ره) هستیم. از طرفی استانداردهای لازم برای بو و شاخص های بوی نامطبوع تدوین شده و برپایه آن برای صنایع مختلف در تهران و اطراف آن برنامه پایش و اندازه گیری بو در دستورکار قرار گرفته است.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست تاکید می کند: ما برای هر اقدام در جهت کاهش بو و برخورد با واحدهای آلاینده آن نیاز داشتیم که استانداردهایی برای بو داشته باشیم تا بتوانیم داده های خویش را با استانداردها مقایسه نماییم.
کعبی در ادامه ضمن بیان اینکه حالا کارهای زیرساختی برای یافتن منابع ایجاد بوی نامطبوع در تهران انجام شده و تجهیزات لازم هم خریداری شده است، می گوید: در کشورهای مختلف دنیا پرسش نامه هایی را هم برای پایش بو تدوین و بین مردم پخش می کنند. ما در سازمان حفاظت محیط زیست هم درحال تدوین این گونه پرسش نامه ها برپایه ساختارهای کشور هستیم تا بتوانیم بعنوان ابزاری دیگر درجهت پایش بو از آن استفاده نماییم.
نصب حسگرهای آنلاین برای پایش بو
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست ادامه می دهد: درحال تهیه حسگرهای آنلاین برای پایش بو و نصب آنها در نقاطی که پتانسیل ایجاد بوی نامطبوع دارند هم هستیم همینطور کار نمونه برداری و آنالیز نمونه ها در جنوب تهران و مسیر فرودگاه امام (ره) انجام شده است.
وی در انتها اظهار می کند: امیدواریم بتوانیم تا حدود شش ماه آینده مستندات خویش را درباره منابع ایجاد بوی نامطبوع در تهران به صورت دقیق و علمی منتشر نماییم.