گزارش باغ من؛ تالاب میقان اراک بسته شد
|باغ من: مشاهده چندین لاشه از پرندگان مهاجر در تالاب میقان نشان میدهد که باوجود پایش های متوالی، احتمال مبتلاشدن و شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بسیار جدی است.
خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها- فریده خدادادی: هر سال با آغاز پاییز برخی از پرندگان مهاجر از مناطق سیبری به سمت تالاب های کشورمان حرکت می کنند و تالاب میقان نیز بعنوان یکی از زیستگاه های پرندگان مهاجر میزبان این قبیل پرندگان است.
متأسفانه یکی از بیماری هایی که سلامت این پرندگان را تهدید می کند آنفلوانزای فوق حاد است که در صورت شیوع می تواند خسارات جبران ناپذیری را وارد سازد. امسال باوجود ابتلای برخی از این پرندگان در منطقه سیبری از تعداد پرندگان مهاجر به مناطقی تالابی کشورمان ازجمله تالاب میقان کاسته شده است.
در گزارش قبلی مهر که در ۲۸ مهرماه با عنوان «خطر شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان مرکزی» انتشار یافت، اشاره شد که بمنظور کنترل این بیماریها و وضعیت شیوع این بیماری در صورت بروز، سازمان دامپزشکی و سازمان حفاظت از محیط زیست متولی و مسئول هستند و باید در این راستا پایش های لازم را انجام دهند.
در گزارش مهر تاکید شد که اگر مورد مشکوکی از تلفات پرندگان مهاجر مشاهده شود باید به دامپزشکی جهت بررسی دقیق و نمونه برداری انتقال پیدا کند چونکه با شیوع این ویروس مرغداری ها و کشتارگاه های صنعتی طیور استان با تهدید تلفات طیور و بر جای ماندن خسارات سنگین روبرو می شوند.
حال باتوجه به تصاویر تهیه شده از وضعیت تالاب میقان توسط عکاس مهر، وجود لاشه چند پرنده در سطح تالاب میقان خطر این بیماری را گوشزد می کند.
در ادامه خبرنگار مهر پیرو اهمیت موضوع با مدیرکل محیط زیست استان تماس گرفت که درنهایت رضا میرزایی، مدیرکل محیط زیست استان خبرنگار مهر را به استفاده از خبری که روی سایت قرارگرفته است، هدایت کرد.
تردد و نزدیک شده به تالاب میقان ممنوع است
در این خبر به نقل از رضا میرزایی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی آمده است: برمبنای مصوبات کارگروه مخاطرات زیست محیطی مدیریت بحران استان و باتوجه به ناقل بودن پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی به آنفلوانزای فوق حاد پرندگان هرگونه تردد و نزدیک شدن به تالاب میقان ممنوع می باشد.
وی بیان کرد: باتوجه به گزارشات و پایش های صورت گرفته در تالاب میقان اراک در خصوص تلفات پرندگان، چندین نمونه موجود در منطقه، نمونه برداری شده است و با تشکیل جلسات هماهنگی، تمهیدات لازم برای پیش بینی شرایط و اقدامات در نظر گرفته شده است.
میرزایی با تاکید بر اینکه محیط بانان و کارشناسان محیط زیست همه شهرستان های استان درباب نحوه برخورد با لاشه ها آموزش های لازم را دیده اند و تجهیزات انفرادی و بهداشتی آنها نیز تامین و در اختیارشان قرارگرفته است اضافه کرد: به دنبال پایش ها و گزارشات این چند روز خوشبختانه تلفات در حدی نیست که مبادرت به جمع آوری لاشه ها در سطح وسیع شود؛ شرایط کاملاً تحت کنترل است و به سبب حساسیت بالای موضوع، این بیماری بموقع اطلاع رسانی خواهد شد.
وی اضافه کرد: این تالاب تجربه تلخ شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را در سال ۹۵ دارد که بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ لاشه پرنده از سطح تالاب جمع آوری شد، سال ۹۶ نیز این بیماری در کمین تالاب میقان و پرندگان بود که به خیر گذشت و در سال ۹۷ و ۹۸ نیز هیچ موردی از وجود این بیماری دیده نشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سفارش کرد مردم و گردشگران تا اطلاع ثانوی از حضور در تالاب میقان خودداری کرده و درصورتی که با لاشه پرنده مواجه گشتند، از دست زدن به آن خودداری کرده و مراتب را به دامپزشکی و محیط زیست اعلام کنند تا دفن و امحای لاشه به صورت کاملاً بهداشتی توسط نیروهای آموزش دیده صورت گیرد.
شرایط تحت کنترل و ورود به تالاب میقان ممنوع است
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص اینکه آیا احتمال شیوع آنفلوانزا در تالاب وجود دارد یا خیر، اظهار داشت: تمامی پرندگان مهاجر ناقل بیماری هستند اما این تلفات به اندازه ای نیست که تنشی در عموم نسبت به وجود بیماری آنفلوانزا بوجود آورد.
وی افزود: نمونه برداری ها انجام و منتظر نتایج از دامپزشکی هستیم اما بااین وجود شرایط کاملاً تحت کنترل است و به سبب حساسیت بالای موضوع، این بیماری بموقع اطلاع رسانی خواهد شد و برای اطمینان بیشتر ورود به تالاب میقان ممنوع شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار نمود: پرندگان مهاجر در دنیا بعنوان مخازن اصلی انتقال ویروس آنفلوانزا مطرح هستند و ممکنست در مسیری که مهاجرت می کنند اگر در تماس با پرندگان اهلی و طیور بومی و صنعتی قرار گیرند، بیماری را منتقل کنند.
آغاز پایش زیستگاه های پرندگان مهاجر از شهریورماه
شانقی بیان کرد: در دو ماه گذشته بروز بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور روسیه و قزاقستان عنوان شد، از طرفی کشور ما نیز در راه مهاجرت پرندگان قرار دارد و به تبع خطر انتقال این بیماری در کشور و استان وجود دارد بنا بر این پایش زیستگاه های پرندگان مهاجر در استان، مرغداری ها و طیور روستایی اطراف تالاب با همکاری محیط زیست از شهریورماه سال جاری آغازشده است.
وی اضافه کرد: باوجود گزارش هایی در خصوص تلفات چند قطعه غاز وحشی در تالاب میقان در چند روز گذشته و وجود احتمال آلودگی این پرندگان به ویروس آنفلوانزا از آنها نمونه برداری شده و برای نتایج نهایی به سازمان دامپزشکی ارسال شده است و دریافت نتایج سه الی چهار روز طول می کشد تا بعد از اعلام نتایج، اقدامات لازم صورت گیرد.
منتظر نتایج سازمان دامپزشکی هستیم
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی اظهار داشت: نمونه برداری لاشه پرندگان مذکور نشان دهنده این است که مشکوک به ویروس آنفلوانزا هستند، اما همچنان منتظر نتایج قطعی از سازمان دامپزشکی هستیم و اقدامات پیشگیرانه با همکاری محیط زیست از قبیل پایش مستمر تالاب میقان و سایر تالاب های استان، ممنوعیت صید و شکار، ممنوعیت ورود افراد به تالاب میقان انجام می شود.
شانقی اضافه کرد: پایش مرغداری های اطراف تالاب میقان بطور روزانه توسط دامپزشکی در حال انجام می باشد تا در صورت مشاهده موارد مشکوک نمونه برداری و قرنطینه صورت گیرد.
به گزارش باغ من به نقل از مهر، در فصل پاییز مشاهده تالاب میقان با پرندگان مهاجر زیبایی خاصی را به منطقه می بخشد بطوریکه عکاسان و مسافران بسیاری را به سمت این نقطه می کشاند؛ حال مشاهده لاشه بیجان پرندگانی که مشخص نیست بر اثر چه بیماری تلف شده اند، از جاذبه های این زیستگاه کاسته است و نگرانی را نسبت به خطر آنفلوانزا فوق حاد پرندگان دوچندان می کند.
انتظار می رود مسئولان برای اطمینان و اعتمادسازی میان عموم مردم در زمینهٔ اینگونه مسائل مهم که با حیات و سلامتی انسان سروکار دارد، مسائل را بطور کامل و دقیق بازگو کنند و پاسخگوی رسانه ها باشند.
منبع: باغ من