دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور پیشنهاد داد لزوم اعمال محدودیت برای ورود افراد به جنگل ها برای پیش گیری از آتش سوزی
|تابستان سال جاری بود که آتش به جان رویشگاه های زاگرس در جنوب و جنوب غرب کشور افتاده اما با آغاز فصل پاییز شاهد وقوع آتش سوزی در جنگل های شمال کشور بوده ایم. دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور ضمن اشاره به نقش عوامل انسانی دروقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی اظهار داشت: با توجه به این که بگفته سازمان های متولی ۹۵ درصد آتش سوزی ها ناشی از عوامل انسانی است، باید محدودیت هایی برای ورود مردم به جنگل ها اعمال شود تا هر فردی نتواند در هر نقطه ای از جنگل حضور داشته باشند.
به گزارش باغ من به نقل از ایسنا، طی بهار و تابستان سال جاری بیش از ۲۰۰۰ فقره حریق در جنگل ها و مراتع کشور رخ داده که بگفته برخی مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست بیش از ۹۰ درصد آنها ناشی از عوامل انسانی سهوی همچون رها کردن شیشه و ظروف پلاستیکی و فلزی، رها کردن ته سیگار و روشن کردن آتش در طبیعت است. در عین حال مسئولان سازمان جنگل ها ۹۵ درصد آتش سوزی ها را ناشی از عوامل انسانی دانستند که ۶۰ درصد این وقایع سهوی اتفاق می افتد و حدود ۴۰ درصد نیز عمدی است و به دلایلی چون اهداف قومی- قبیله ای یا تصرفات غیرمجاز زمین صورت می گیرد.
رضا سیاه منصور – عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور- درباره آتش سوزی هایی که به صورت عمدی رخ می دهد، اظهار داشت: ایجاد آتش سوزی عمدی در عرصه های طبیعی جنایت مقابل بشریت شمرده می شود چونکه مسئله بحث نفس کشیدن انسان ها چه الان و چه در نسل های آینده است.
هادی کیادلیری در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان اینکه عوامل انسانی یک نوع آشفتگی غیر طبیعی در آتش سوزی عرصه های طبیعی به وجود آورده است، می گوید: لازم است محدودیت هایی برای ورود مردم به جنگل ها اعمال شود تا هر فردی نتواند در هر نقطه ای از جنگل حضور داشته باشند.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور با اشاره به اینکه وقوع آتش سوزی در جنگل های شمال کشور در فصل پاییز قابل پیش بینی است، اظهار داشت: در گذشته جنگل های شمال کشور به صورت طبیعی در فصل پاییز گرفتار حریق می شدند چونکه در این فصل رطوبت در این مناطق کاهش می یابد و بادهای گرم مدیترانه ای نیز به سمت این منطقه حرکت می کنند اما وسعت این آتش سوزی ها در گذشته کمتر و در حدی بود که طبیعت می توانست آنرا کنترل کند.
وی افزود: در گذشته نیز در فصل پاییز جنگل های شمال کشور گرفتار حریق می شده اند اما علت این آتش سوزی ها عوامل طبیعی بود اما طبق گفته سازمان های متولی ۹۵ درصد عامل آتش سوزی هایی که حالا در عرصه های طبیعی رخ می دهد انسانی است و به همین علت است که حالا موارد و وسعت آتش سوزی ها نسبت به گذشته بالا رفته است. دخالت عوامل انسانی در ایجاد آتش سوزی های جنگلی یک نوع آشفتگی غیرطبیعی به وجود آورده که کنترل حریق و ترمیم لطمه های وارد شده را از حد و توان طبیعی جنگل ها و اکوسیستم ها خارج کرده است.
کیادلیری با اعلان اینکه تغییرات اقلیمی در سطح جهانی نیز مزید بر علت گستردگی سطح آتش سوزی ها شده است، اظهار داشت: تغییرات اقلیم در سطح جهان موجب کاهش رطوبت هوا و افزایش دما شده و این تغییرات در کنار عوامل انسانی سبب شده است که وضعیت آتش سوزی در عرصه های طبیعی نسبت به گذشته تغییر کند.
وی اشاره کرد: آنچه اهمیت دارد میزان آمادگی برای مدیریت و مقابله با آتش سوزی در عرصه های طبیعی است و یکی از مواردی که پیگیری آن ضرورت دارد، انجام مطالعات، ریشه یابی و شناسایی انگیزه های انسانی است که موجب ایجاد حریق در عرصه های طبیعی می شود. تا زمانی که این انگیزه ها ریشه یابی و شناسایی نشوند این آتش سوزی ها نه فقط ادامه خواهند داشت بلکه افزایش نیز پیدا می کنند.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور همین طور اظهار داشت: علاوه بر کارهای مربوط به پیش بینی و پیش گیری از وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی لازم است نیروهای مردمی آموزش های لازم برای پیشگیری و مقابله با حریق را دریافت نمایند و دراین زمینه آگاهی بخشی صورت گیرد همین طور باید محدودیت هایی برای ورود مردم به جنگل ها اعمال شود چونکه این ذهنیت که هر آدمی اجازه دارد در هر جای جنگل که می خواهد حضور داشته باشد می تواند آزار زننده باشد.
وی افزود: مساله دیگر تعیین تجهیزات و امکانات مورد نیاز و در دسترس برای اطفای حریق است. باید مشخص شود که اگر این امکانات در دسترس هست چرا به نحو موثری از آنها استفاده می شود؟ و اگر در دسترس نیست چرا با وجود درخواست های مکرر باز هم تامین نمی شود؟ این ها مسائلی است که باید شفاف سازی شود تا مشخص شود کم کاری در کدام بخش صورت گرفته است.
کیادلیری درباره تفاوت میان آتش سوزی ها در جنگل های شمال کشور و زاگرس اظهار داشت: آتش سوزی در زاگرس در فصل تابستان رخ می دهد چونکه هوا گرم تر است و پوشش های انبوه علفی که به دنبال باران های بهاری روییده اند خشک می شود. تراکم پوشش های علفی در جنگل های زاگرس به سبب دخالت و دستکاری انسانی زیاد شده و همین مورد سبب شده است که این پوشش های علفی با کوچکترین عامل شعله ور شوند و آتش سوزی در سطح وسیعی رخ دهد این در حالیست که آتش سوزی جنگل ها در شمال کشور معمولا در فصل پاییز و همزمان با کاهش رطوبت و خزان جنگل ها اتفاق می افتد و به خاطر میزان رطوبت و دما معمولا سطح آتش سوزی جنگل ها کشور نسبت به جنگل های زاگرس وسعت کمتری دارد.
دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور ضمن تاکید بر اینکه آتش سوزی در جنگل های شمال کشور زیستگاه ها را از بین می برد، اظهار نمود: تمام موجودات و حیواناتی که در جنگل های شمال کشور زیست می کنند با شرایط طبیعی تطبیق پیدا کرده اند، بدین جهت نمی توانند خودرا با تغییر در الگوی زندگی به دنبال آتش سوزی وفق بدهند بدین سبب در صورتیکه در فصل بهار نیز جنگل های شمال کشور گرفتار حریق شوند حیوانات غافلگیر می شوند و تمام تخم ها و نوزادان خودرا از دست می دهند.
کیادلیری در آخر اظهار داشت: از بین رفتن برخی گونه ها به منزله از بین رفتن منابع مختلف غذایی است. بدین جهت با از بین رفتن برخی گونه ها برخی دیگر از گونه ها جایگزین می شوند و این مساله الزاما به کاهش تنوع زیستی منجر نمی گردد بلکه در مواردی می تواند موجب افزایش تنوع زیستی شود با این وجود افزایش تنوع زیستی به این شکل نیز نتایج خودرا به همراه دارد و نشان میدهد که در آن منطقه تخریب صورت گرفته است.