گزارش مهر از دلفان؛ فریاد سوگواری ماهیان
|به گزارش باغ من استمرار برداشت بی رویه آب از رودخانه ها، تیغ پمپ های غیرمجاز روی شاهرگ حیاتی منطقه، فعالیت کشاورزان غیر بومی و… باعث وقوع فاجعه زیست محیطی در شهرستان دلفان شده است.
خبرگزاری مهر – گروه استان ها: در سال های اخیر حفر چاه های غیرمجاز کشاورزی، برداشت بی رویه از رودخانه ها، اجاره دادن زمین های کشاورزی به کشاورزان غیر بومی، کاشت محصولات آب دوست در سطح شهرستان دلفان سبب کاهش ذخایر آب زیرزمینی و خشک شدن چاه های آب، قنات ها و رودخانه ها شده است.
منابع آبی «ته» کشید!
شدت این مشکل در بعضی از مناطق شهرستان دلفان مانند «کفراج» مضاعف شده است بطوریکه برخی افراد با حفر چاه ها، استفاده از موتور تلمبه های غیر مجاز، برداشت بی رویه از آب رودخانه ها و… سبب مشکلات فراوانی در حوزه آب و محیط زیست منطقه شده اند.
حالا خبر از تلف شدن صدها قطعه از ماهیان رودخانه های دلفان به سبب برداشت بیش از حد آب از رودخانه ها به گوش می رسد، موضوعی که سبب نگرانی فعالان محیط زیست و همین طور مردم منطقه شده است.
بر اساس گفته اهالی منطقه، این برداشت بی رویه از رودخانه ها و همین طور چاه های آب در شرایطی صورت می گیرد که خود اهالی منطقه «کفراج» در بی آبی و کمبود آب آشامیدنی به سر می برند.
مرگ ماهیان منطقه «کفراج» در بی آبی
مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل محیط زیست لرستان در گفت و گو با خبرنگار مهر با تأیید مرگ ماهیان رودخانه دلفان به سبب برداشت بی رویه آب و خشک شدن رودخانه ها، گفت: این مساله را به ما گزارش داده اند و چند روز است که این امر از طرف همکاران ما در حال بررسی است.
وی با تاکید بر اینکه یک سری کشاورز در این منطقه فعالیت دارند که حق آبه دارند، اظهار داشت: برخی هم مجوز برداشت آب در این منطقه ندارند.
مدیرکل محیط زیست لرستان با اعلان اینکه همکاران ما در شهرستان دلفان به موضوع ورود پیدا کرده اند، اضافه کرد: البته شرکت آب منطقه ای باید بر مدیریت منابع آب نظارت داشته باشد چونکه برمبنای قانون، یک سوم دبی رودخانه مربوط به محیط زیست و برای آبزیانی بوده که در رودخانه ها زندگی می کنند.
شکایت قضائی از متخلفان
فتحی بیرانوند بیان داشت: به طور قطع این یک سوم حد مجاز باید رعایت شود در غیر این صورت برمبنای قانون تخلف است و باید با متخلفان برخورد شود.
وی با اشاره به فعالیت کشاورزان غیر مجاز در استان، عنوان کرد: این کشاورزان غیر مجاز بدون اینکه پروانه بهره برداری از آب را داشته باشند، برداشت غیر مجاز انجام می دهند.
مدیرکل محیط زیست لرستان با تاکید بر اینکه با این وجود همکاران ما در ارتباط با وضعیت منطقه «کفراج» شهرستان دلفان ورود جدی پیدا کرده اند و اعلام نموده ایم که مقصران در این رابطه شناسایی شوند، افزود: به طور قطع با این متخلفان برخورد قضائی صورت می گیرد.
کاشت غیر متعارف سیب زمینی
داریوش حسن پور مدیرعامل آب منطقه ای لرستان نیز در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار مهر با تأیید کاهش میزان آب رودخانه های دلفان و به خصوص در منطقه «کفراج»، گفت: رودخانه ها خشک نشده اما گفته اند که میزان آب رودخانه ها کم شده است.
وی با اشاره به کاشت غیر متعارف سیب زمینی در این منطقه، بیان داشت: برای کاشت سیب زمینی، الگوی کشت هم رعایت نشده و در حال برداشت محصول هستند، تا یک هفته دیگر هم برداشت سیب زمینی در منطقه به پایان می رسد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان ادعا نمود که هم اکنون این منطقه آب دارد و تا روستای «کفراج» هم آب می رسد، افزود: موتور تلمبه های غیر مجاز از طرف آب منطقه ای جمع آوری می شوند، گاهی بعضی از آنها به خاطر اینکه «کشت سبز» دارند و به جهت اینکه مشکل اجتماعی در منطقه ایجاد نشود قضات رأی بر ادامه فعالیت آنها تا سال دیگر می دهند.
کشاورزان غیربومی آب و نان دلفان را آجر کردند
حسن پور با اعلان اینکه وقتی که ما از این کشاورزان در محاکم قضائی طرح شکایت می نماییم، قاضی می گوید که کشت سبز دارد و اجازه دهید امسال برداشت محصول داشته باشد تا سال دیگر، افزود: اینها کسانی هستند که از استان های همجوار برای کار کشاورزی به استان می آیند.
وی بیان داشت: ما تجهیزات این کشاورزان غیر بومی را جمع آوری می نماییم و سال دیگر این کشاورزان با نام دیگری برای کار به استان می آیند، از موتور تلمبه های غیر مجاز استفاده می نمایند و کشت سبز دارند، تا ما می خواهیم که مقدمات قانونی را انجام دهیم کشت آنها صورت می گیرد و قاضی هم اجازه نمی دهد ما موتور تلمبه های آب را جمع آوری نماییم و فقط تعهدی از آنها گرفته می شود.
بیشتر از این کاری از دست ما بر نمی آید!
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان، اظهار داشت: تا زمانی که تخلفات بخش آب بعنوان جرم محسوب نشوند، این مشکلات در استان وجود دارد، اگر این تخلفات در ارتباط با حفر چاه های غیر مجاز، موتور تلمبه های غیر مجاز، کانال های آب و… بعنوان جرم محسوب نشود ما در این رابطه مشکل خواهیم داشت و این روند همچنان ادامه دارد.
حسن پور اشاره کرد: در رابطه منطقه «کفراج» برخی از چاه های غیر مجاز جمع آوری شده، برق آنها قطع شده است، در این رابطه ۳۲ قطعی برق داشته ایم، اما به خاطر «کشت سبز» مجبور هستیم که با آنها کنار بیایم و تنها می توانیم از آنها تعهد بگیریم و بیشتر از این کاری از دست ما بر نمی آید.