گزارش باغ من؛ شاهرود در بزنگاه حیات

بار دیگر گردهمایی گروه های مردمی، موثران، کشاورزان، سمن های اجتماعی، دوست داران محیط زیست و دغدغه مندان شهرستان شاهرود برای پشتیبانی از مهم ترین قله آب ساز منطقه برگزار گردید.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- محمد حسین عابدی: چند قدمی مانده به امامزاده محمد (ع) بسطام می توان افرادی را دید که با خودروی شخصی و حتی دوچرخه هایشان خویش را از شاهرود و دیگر نقاط بسطام و حتی مجن و تاش خویش را به این مکان زیبا و قدیمی رسانده اند بنایی که بند بندش سخن از تاریخ می دهد.
ایوان اولجایتو از بالای دیوار کوتاه امام زاده مردم را می نگرد خشت خشتش سخن دارد چه مردمانی را دیده اند این اجرها … کم کم مردم گرد هم می آیند از گروه های مختلف از خانواده معزز شهدا تا کسبه و بازاریان، مردم بسطام و شاهرود، دوست داران محیط زیست و دغدغه مندان، موثران و مسؤلان، گروه های ورزشی و کوهنوردی، پزشکان، هنرمندان و رسانه ها و… گرد هم جمع شده اند اندک اندک دایره جمع تر می شود.
بلند گو اعلام می کند که همایش پشتیبانی از شاهوار با رعایت فاصله گذاری اجتماعی مقرر است آغاز شود ایوان اولجایتو مملو از آدم هایی است که دغدغه دارند برای شهرشان برای دیارشان … چند پله فلزی را با دشواری روی زمین می کشند و می آورند رنگ و رویش نشان داده است چند صباحی است در آفتاب مانده است. صندلی برای امام جمعه بسطام گذاشته می شود مردم آمده اند تا شاهوار را دلگرم کنند. پلاکاردهایی که در دست دارند از حیات بخش بودن شاهوار می گوید از اینکه مردم تعطیلی معدن را می خواهند.
حیات شاهوار مطالبه مردم
چند دختر بچه کوچک دبستانی هم با خانواده هایشان آمده اند لبخندی بر لب دارند پلاکاردهایی هم قد خودشان در دست دارند با اصرار و احساس وظیفه ای جالب، تا قدری که می توانند آنها را بلند می کنند و از بازوان کوچکشان برای این کار استمداد می طلبند.
ساعتی به غروب، اول گرگ و میش اولین سخنان شروع می شود امروز برنامه حیات شاهوار است مردمی که آمده اند جلوی یک دهه تخریب این کانون حیات بخش را بگیرند آن هم کوهی که زیستگاه گونه های نادر جانوری مانند خرس قهوه ای، عقاب سانان، کبک دری، قوچ و … است. قله ای که حتی مخالفان هم اذعان دارند که سالانه ۵۱۸ میلیمتر بارندگی میانگین آن است یعنی بیشتر از ۳۰۰ میلیمتر بیشتر از بالاترین میزان بارش در سطح استان سمنان!
تخریب ها آنقدر وسیع شده که دیگر صدای مسؤلان را هم درآورده تا جایی که فرماندار شاهرود هم در نشست موثران می گوید: تخریب ها در شاهوار غیر اصولی بوده و باید مسببان آن شناسایی و با آنها برخورد شود. سوت بلند گو خبر از سخنران اول می دهد. همه آمده اند تا حرف های مسؤلان را گوش دهند.

اسناد تخریب شاهوار موجود است
یکی از موثران شهرستان شاهرود هم در این مراسم با اشاره به اینکه ۴۰۰ صفحه سند و مدرک از تخریب شاهوار شاهرود موجود است، اظهار داشت: طومار امضا شده مردم شاهرود به همراه نامه امامان جمعه شاهرود و بسطام و دیگر روحانیان معظم شهرستان به دفتر مقام معظم رهبری و رئیس جمهور ارسال شده است همینطور یک نسخه از مدارک تخریب شاهوار در تاریخ شانزدهم بهمن ماه ۹۸ به دفتر سازمان بازرسی کل کشور ارجاع داده شده تا بتوانیم جلوی تخریب بیشتر در شاهوار را بگیریم.
حسن حلاجی با اشاره به اینکه وقتی مردم ما از مسؤلان شهرستانی و استانی خسته شده اند روی به مسؤلان کشوری و ملجع شأن یعنی رهبر معظم انقلاب اسلامی آورده اند، تصریح کرد: اسناد بسیاری برای تخریب شاهوار گردآوری شده است که همراه ۱۷ متر طومار مردمی نشان از عزم مردم برای تعطیلی معدن می دهد اما تا کنون اتفاقی از سمت مسؤلان استان رخ نداده است.
وی اضافه کرد: برای تعطیلی شاهوار گروه های مختلف مردمی، هیئت های مذهبی، روحانیان، خانواده شهدا، دوست داران محیط زیست، گروه های ورزشی و کوهنوردی، گردشگری و ده ها و ده ها گروه مردمی دیگر پای کار آمده اند و بنابراین تعطیلی کامل معدن یکی از مهمترین خواسته های مردم این شهرستان به حساب می آید.
تخریب حیات در شاهوار
کم کم نور افکن های سبز گنبد امامزاده بسطام روشن می شوند که نوبت به دومین سخنران می رسد محمد حسین خنکال دبیر خانه کشاورز استان سمنان به نمایندگی از کشاورزان اینجا است و سخنانش را با این سوال آغاز می کند که چرا باید شاهوار این منبع آب ساز برای کشاورزی و حیات شاهرود تخریب شود.
خنکال می افزاید: از مسؤلان می خواهیم تا حداقل آب را برای ما مردم شاهرود و کشاورزانی که فقط از خاک و آب ارتزاق می کنند، نگه دارند امروز مسؤلان به ما بگویند چه تعهدی وجود دارد که معدن کاری و انفجارها جلوی منابع آبی را مسدود نکند یا مسیر آنها را تغییر ندهد یا دبی آنها را کاهش ندهد؟ چه تضمینی وجود دارد که صدمه ای به منابع آبی نرسد؟ کشاورزان ۱۲ درصد کل اقتصاد کشور را تأمین می کنند آیا این درست است که چنین رفتاری با کشاورزان منطقه شاهرود شود و تنها منبع آبی آنها را در خطر قرار دهند؟
رئیس بنیاد گندم کاران ایران با اشاره به اینکه تمام کشاورزی شاهرود با شاهوار عجین است، تصریح کرد: مردم شهرستان زندگی شأن را با شاهوار تنظیم می کنند و وقتی در شاهوار برف باشد کشاورزان سال آبی خوبی را خواهند داشت بنابراین وقتی می توان بوکسیت را از جای دیگر تأمین کرد چرا باید به این منبع آبی فشار وارد شود؟ معادن مس، پتاس و… در شهرستان شاهرود وجود دارد چرا مردم با آن مخالف نیستند؟ شاهوار برای شاهرودی ها کانون حیات بخش است و مردم حیات شهرستان را از آن می دانند چرا مسؤلان اصرار دارند که حتما معدن کاری در این منطقه صورت گیرد؟

تخریب غیرقانونی شاهوار
سخنان خنکال با همراهی مردم تمام می شود کم کم فراش های امام زاده محمد (ع) بسطام می آیند و گاری های فرش را بیرون می آورند باید فضا برای اقامه نماز مغرب مهیا شود معاون سابق فرماندار شاهرود دیگر کسی است که پشت تریبون قرار می گیرد گلچهره محمدی با اشاره به اینکه فعالیت معدن بوکسیت تاش از سال ۸۹ غیر قانونی شروع شده است، اظهار داشت: این فعالیت ها تخریب قله آب ساز و حیات بخش شاهوار را به دنبال داشته است.
وی می افزاید: مسؤلان پیش از اینکه گزارش پدر شهید مسعود شهری را بدون توجه، بایگانی کنند لازم است تا حداقل گزارش مرکز پژوهش های مجلس را مطالعه کنند تا بدانند در شاهوار چه اتفاقی رخ داده است، تصریح کرد: پس از سفری که سرقینی معاون وقت وزارت صمت و سرپرست کنونی وزارت خانه به شاهوار داشت اعلام نمود که در نخستین زمان با دو کارشناس زبده مثل محمد درویش و حسین آخانی نشستی را برگزار و مسائل شاهوار را بررسی می نماییم اما بد نیست که امروز بگویند این نشست به کجا انجامید؟
محمدی ضمن بیان اینکه شکایت منابع طبیعی استان سمنان از معدن بوکسیت به علت تصرف عدوانی اراضی ملی موجود است، اظهار داشت: چطور وقتی مردم یک خانه باغ چند متری در زمین خود می سازند دستگاه قضائی و مسؤلان به سرعت آنرا تخریب می کنند مانند آنچه هفته گذشته در بسطام شاهد آن بودیم اما هکتارها هکتار اراضی ملی تصرف عدوانی می شوند اما دستگاه قضائی هیچ عکس العملی نشان نمی دهد؟
مسئولان باید حرف مردم را بشنوند
وقت تنگ است و سخنرانان تعارفات را کنار گذاشته و جملاتشان را کوتاه می کنند امیر حسین ولیان دبیر جمعیت دیده بان طبیعت دیگر سخنران است او هم ضمن بیان اینکه میلیاردها تومان در همین استان سمنان که یکی از خشک ترین استان های کشور است، صرف پروژه های آب می شود اما شاهوار که کانون آب ساز شرق استان به حساب می آید به سادگی مورد تخریب قرار می گیرد، اظهار داشت: شاهوار بزرگترین کانون آب ساز است اما سوال ما از مسؤلان استان سمنان این است که تخریب این منبع عظیم آب باید تا کی ادامه یابد؟
ولیان سخنانش را با حرارت خاصی ادامه می دهد: چطور می شود که دادستان مرکز استان سمنان به شاهوار می رود تا تخریب ها را مشاهده کند اما هیچکس بجز مسؤلان معدن همراه او نیست؟ ما از قوه قضائیه گلایه داریم چونکه اگر مقرر است قضاوتی صورت گیرد باید صحبت های دو طرف شنیده شود مسلماً وقتی یک طرف داستان حضور داشته باشد، ماجرا بگونه ای دیگر رقم می خورد.
وی از مردم می خواهند تا شعار زنده باد شاهوار، زنده باد شاهرود، زنده باد بسطام و زنده باد ایران سر دهند شور کلامش، یخ مردم را آب می کند. همه منتظر هستند تا امام جمعه بسطام سخنانش را شروع کند حجت الاسلام رضوی نسب کنار صندلی که برایش قرار داده شده می ایستد آن هم به احترام مهمانانی که همگی سرپا هستند. رسم میزبانی گرم، خصوصیت مردم بسطام است.

منابع آبی را با پول نمی توان ساخت
امام جمعه بسطام با اشاره به اینکه شاهوار منابع آبی شهرستان شاهرود است و با پول نمی توان آنرا باردیگر ساخت، اظهار داشت: این نعمتی است که خدا در اختیار ما به مجانی قرار داده و با پول نمی توان ذخیره آب و محیط زیست تخریب شده را مجدداً ساخت.
حجت اسلام علی رضوی نسب با اشاره به اینکه شاهرود نیازمند توسعه است و هیچکس هم با این مورد مخالفی ندارد، تصریح کرد: آنانی که فکر می کنند جماعتی که امروز برای پشتیبانی از شاهوار آمده اند مخالف توسعه هستند مبحث غلطی را عنوان می کنند، بنابراین نکته اساسی اما این است که چنانچه کارشناسان منصفانه و بدون حب و بغض و کارشناسان رسمی مانند مرکز پژوهش های مجلس مسائل معدن را رصد کنند و محیط زیست، زیست بوم، آب و منابع طبیعی را مد نظر قرار دهند، آن موقع باید اظهار داشت که ما و مسؤلان باید پای نظر کارشناسی بایستیم.
نوبت به رونمایی از سرود حماسی شاهوار می رسد کاری از بچه های دغدغه مند شهرستان شاهرود که آهنگ و شعر و تنظیم آنرا بر عهده داشته اند سرودی که در تهران با ارکستر سمفونی بزرگی ضبط و تهیه شده است. آگاه آن شاهوار شاهوار است … قله ای که مهد دلیران نام می گیرد.
هوا کاملاً رو به تیرگی گذاشته و شب کم کم چادر سیاهش را روی آسمان پهن می کند مراسم تمام می شود مردم پخش می شوند پلاکاردها پایین می آیند اما عزم و همت مردم هرگز؛ مردمی که چشم امید به مسؤلان دارند تا سخنشان را بشنوند. مردمی که ۹ سال است نگران شاهوار هستند شاهواری که زخم های عمیقی بر چهره دارد. زخم هایی که ترمیم شأن دشوار است. اینجا بزنگاه حیات در شاهرود است حتی می توان گفت حیات در استان سمنان… آینده این مردم امروز در دستان مسؤلان است.

منبع:

برچسب ها:, , ,