مدیرکل محیط زیست گلستان: احتمال تکرار تلفات پرندگان در میانکاله وجود دارد

به گزارش باغ من مدیرکل حفاظت از محیط زیست گلستان اظهار داشت: احتمال تکرار تلفات پرندگان در میانکاله در سالجاری هم وجود دارد و در کارگروه ویژه راهکارهای پیش گیری از وقوع آن در سطح ملی در حال بررسی است.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: زمستان گذشته خلیج گرگان و تالاب میانکاله میزبان خوبی برای پرندگان مهاجر نبودند و حدود ۴۰ هزار قطعه پرنده در سواحل استان های گلستان و مازندران تلف شدند.
طبق اعلام مسئولان محیط زیست بیشتر گونه های تلف شده از نوع چنگر بودند اما سایر گونه های مهاجر آبزی و کنارآبزی همچون فلامینگو، کشیم بزرگ، کشیم گردن سیاه، بالکان، کاکایی، اردک ارده ای و اردک حنایی هم در میان پرندگان تلف شده دیده می شدند.
با محمدرضا کنعانی، مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان درباب آخرین وضعیت تلفات پرندگان مهاجر در خلیج گرگان و سواحل گلستان به گفتگو نشستیم. وی با اشاره به اینکه پایش ها ادامه دارد اما از ۱۶ اسفند تلفات جدید گزارش نشده است، اظهار داشت: احتمال تکرار فاجعه تلفات پرندگان مهاجر در سالجاری وجود دارد و کارگروه ویژه ای جهت بررسی راهکارها و وضعیت خلیج گرگان در سطح ملی تشکیل شده است.
*چند قطعه پرنده در زمستان گذشته در گلستان تلف شدند؟
میزان تلفات به تفکیک روز و شهرستان در سایت اطلاع رسانی اداره کل بارگذاری شده است اما در مجموع بیش از ۱۳ هزار قطعه پرنده تلف شده بود که بعد از جمع آوری لاشه ها معدوم شدند.
*بیشترین میزان تلفات را در کدام مناطق شاهد بوده ایم؟
هم در سواحل بندرترکمن و هم بندرگز تلفات داشتیم اما بیشترین میزان مربوط به سواحل بندرترکمن بود.
*علت اصلی مرگ پرندگان چه بود؟
دامپزشکی مرجع رسمی اعلام علت تلف شدن پرندگان است؛ مطابق مکاتبه ای که با ما داشتند بوتولیسم علت مرگ اعلام شده اما ظاهراً حجم آلاینده های خلیج گرگان را هم بالاتر از سایر مناطق نشان داده است.
*نیروی کافی برای جمع آوری این میزان لاشه در اختیار داشتید یا از سایر ارگان ها کمک گرفتید؟
فقط از نیروهای محیط زیست گلستان کمک گرفتیم؛ بخش قابل توجهی از نیروها از سایر شهرستان ها به کار گرفته شدند؛ بستگی به میزان درگیری داشت؛ روزی که هر دو شهرستان بندرترکمن و بندرگز درگیر بودند نیروهای اداره کل و شهرستان ها به هر دو شهرستان فرستاده می شدند.
*تقریباً چند نفر نیرو مشغول جمع آوری و معدوم کردن لاشه ها بودند؟
روزانه حدود ۶۰ نیرو.

*چند روز دقیقاً درگیر بودید؟
اولین تلفات از روز هشت بهمن ماه گزارش شد و تا ۱۲ اسفند هر روز درگیر جمع آوری بودیم اما از ۱۲ اسفند با گرم شدن هوا و مهاجرت میزان تلفات کاهش چشم گیر یافت و در نهایت از ۱۶ اسفند به بعد تلفات به پایان رسید اما پایش ها همچنان ادامه دارد.
*اعتبار لازم برای اینکار چگونه تامین شد؟
هم از سازمان مرکزی و هم استان اعتبار لازم تامین شد و مشکل اعتباری نداشتیم؛ به اندازه کافی ماسک، تجهیزات ضدعفونی کننده، کیسه، دستکش و لباس، سوخت و غذا و … تامین شد و حدود ۵۰ میلیون تومان از استان و همین میزان از سازمان مرکزی در اولین مرحله اختصاص یافت و با اعتبار تکمیلی، قسمتی از موجودی انبار تامین شد.
*با توجه به اینکه حجم آلاینده های خلیج گرگان بالاست احتمال اینکه امسال هم تلفات پرندگان مهاجر را شاهد باشیم، وجود دارد؟
احتمال هر رخدادی وجود دارد؛ ممکنست با شروع مهاجرت پرندگان باردیگر شاهد تلفات باشیم؛ در ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور که با حضور دکتر جهانگیری انجام شد موضوع خلیج گرگان مطرح و مصوب شد کارگروه ویژه ای تشکیل گردد.
قبل از عید این کارگروه تشکیل و جلسات منظم برنامه ریزی و دو جلسه آن انجام شد ولی با شیوع بیماری کرونا جلسه سوم برگزار نشد.

*راجع به موضوع جلسات توضیح می فرمایید؟
موضوع جلسه اول کمیت آب و جلسه دوم کیفیت آب خلیج گرگان بود. موضوع جلسه سوم تصرفات محدوده تالاب و بستر و … است که در دستور کار قرار دارد؛ در جلسه دوم نمایندگان آبفا و شهرک صنعتی از استان های مازندران و گلستان حضور داشتند؛ یکی از بحث هایی که به جد مطرح و بررسی گردید توسعه سیستم جمع آوری و تصفیه فاضلاب در سکونتگاه های نزدیک خلیج گرگان بود. خوشبختانه در گلستان در شهر بندرگز و بندرترکمن سیستم جمع آوری فاضلاب داریم در این نشست توسعه شبکه این دو شهر و راه اندازی سیستم جمع آوری فاضلاب شهر نوکنده در دستور کار قرار گرفت. این مساله در ستاد ملی مصوب شد و بطور قطع برای آن اعتبار درنظر گرفته می شود.
*پاسخ به این سؤال که با وجود بالا بودن میزان آلاینده ها در خلیج احتمال تکرار فاجعه تلفات وجود دارد؛ خیلی روشن نبود.
پاسخ دادم که احتمال وقوع هر رخدادی وجود دارد؛ یادآور می شوم ما مرجع رسمی برای بیان علت بیماری در حیات وحش نیستیم و در این عرصه صلاحیت نداریم؛ دامپزشکی مرجع رسمی است؛ برمبنای اعلام نظر آنها بوتولیسم علت تلفات اعلام شده، فاضلاب دلیل مرگ نیست؛ سو تفاهم نشود. اما باید برای بالابودن شاخص آلاینده ها تصمیم گیری شود.
*راهکار جلوگیری از تکرار فاجعه تلفات چیست؟
کارگروه ویژه با هدف تعیین راهکارها تشکیل شده است؛ در این کارگروه تمام مسائل خلیج بررسی می شود و نتایج را به صورت یک بسته به ستاد ارائه می کند. در ستاد ملی برای هر موضوع اعتبار دیده شده و بازه زمانی دیده می شود.
اما قطعا و یقین کاهش شاخص آلاینده های خلیج گرگان یکی از موضوعات اصلی است و باید سیستم جمع آوری فاضلاب شهری افزایش یابد و موضوع فاضلاب کارخانجات و شاخص آلایندگی در رودخانه ها مورد بررسی دقیق تر قرار گیرد.

منبع: