معاون دفتر حیات وحش تشریح کرد؛ اولویت های کاری کمیته حفاظت از خرس های ایران
|باغ من: معاون دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست، راه اندازی درگاه اینترنتی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی و برآورد جمعیت خرس های سیاه و قهوه ای را اولویت های کاری کمیته حفاظت از خرس های ایران دانست.
پیمان ولی زاده معاون دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با بیان دفتر حیات وحش معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، با عنایت به اهداف سیاست های تعیین شده در بخش محیط طبیعی و تنوع زیستی و ظرفیت های بوجود آمده در اسناد بالادستی همچون بند ط ماده ۳۸ برنامه ششم توسعه کشور، کمیته حفاظت از خرس های ایران با مشارکت پژوهش گران و همکاری کارشناسان این دفتر فعالیت خویش را از سال ۹۶ شروع کرد.
ولی زاده اضافه کرد: تشکیل «کمیته ملی حفاظت از خرس های ایران» توسط سازمان حفاظت محیط زیست می تواند همه ی افرادی که می توانند در برنامه های پژوهشی و حفاظتی خرس ها نقش داشته باشند را گردهم آورده و ضمن شنیدن نظرات آنها، برای مشارکت در انجام برنامه ی عمل بهره برداری کند.
وی تصریح کرد: هدف از انجام برنامه عمل و تشکیل «کمیته ملی حفاظت از خرس های ایران» بقای جمعیت خرس ها در مناطق مختلف کشور در هم زیستی با مردم و بعنوان یک بخش یکپارچه از اکوسیستم ها و چشم اندازهای کوهستانی است.
معاون دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست اظهار داشت: با عنایت به پیشبینی موجود در برنامه عمل حفاظت گونه های خرس قهوه ای و سیاه و در جهت انجام اقدامات برنامه ریزی شده برای این گونه ها، کمیته ملی با سه کارگروه تخصصی در سازمان و ۲۵ کارگروه استانی در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، تهران، گلستان، گیلان، چهارمحال و بختیاری، هرمزگان، خوزستان، خراسان شمالی، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان، کرمانشاه، کردستان، لرستان، مازندران و یزد افتتاح شد.
ولی زاده افزود: در قدم اول اولویت های اجرایی یک سال آینده کمیته با عنایت به اهداف و فعالیتهای تعریف شده در برنامه های عمل، استخراج و به ادارات کل سراسر کشور ابلاغ گردید. همینطور درگاه اینترنتی کمیته حفاظت از خرس های ایران هم جهت آشنایی افراد جامعه با این دو گونه و اطلاع رسانی فعالیتهای این کمیته و ایجاد بستری برای ارتباط بین متخصصین و دست اندرکاران حفاظت این گونه ها بزودی فعالیت خویش را آغاز خواهد نمود.
وی تصریح کرد: از آنجایی که نخستین قدم در اجرای طرح های حفاظت برآورد اندازه جمعیت گونه است و با عنایت به این که برآورد دقیقی از جمعیت دو گونه خرس در ایران در دست نیست، یکی از اولویت های در نظر گرفته شده استانداردسازی روش برآورد جمعیت از راه انگشت نگاری ژنتیکی است که بعد از آن با اتکا به روش های علمی بتوان برآورد دقیقی از جمعیت دو گونه خرس موجود در ایران به دست آورد، از طرفی در کنار عامل تهدید کننده از بین رفتن زیستگاه های خرس سیاه و قهوه ای عامل دیگر تهدید کننده این دو گونه تعارضات آنها با انسان است که اجرای روش های رفع تعارضات در مطالعات قبلی و بررسی نتایج آنها جهت یافتن بهترین روش رفع تعارض از دیگر اولویت های در نظر گرفته شده است.
ولی زاده در انتها اظهار داشت: این کمیته در نظر دارد در جهت فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و امور تبلیغاتی با کمک قشرهای مختلف جامعه همچون ورزشکاران، هنرمندان و چهره های شناخته شده و استفاده از پتانسیل تبلیغاتی و اطلاع رسانی موجود جهت ایجاد وفاق و حرکت ملی برای حفاظت از گونه خرس های ایران گام بردارد.